Kuchnia wolnostojąca to tradycyjny sprzęt, który pozwala nam wygodnie przygotowywać posiłki. Wydaje się, że jest to urządzenie o prostej konstrukcji i łatwej obsłudze, pozbawione nowoczesnych udogodnień. Tymczasem współczesne kuchnie tylko wyglądają podobnie do tych dostępnych kilkanaście lat temu. Nie można za to odmówić im nowoczesnych technologii, które znacznie ułatwiają nam codzienne gotowanie.
Duża pojemność w kompaktowej obudowie
Wśród kuchni wolnostojących największą popularnością cieszą się modele gazowo-elektryczne, czyli takie, w których płyta zasilana jest gazem, a piekarnik prądem. Tego typu sprzęty doskonale sprawdzą się w niewielkich pomieszczeniach. Na pierwszy rzut oka wydają się bardzo duże, jednak musimy pamiętać, że łączą w sobie zarówno funkcję gotowania, jak i pieczenia, więc zastępują dwa oddzielne sprzęty. Wiele takich kuchni cechuje się niewielką szerokością 50 cm. Mniejsza szerokość nie wpłynęła jednak na pojemność komory piekarnika. Producent zaprojektował urządzenie tak, aby przy mniejszych gabarytach do komory bez problemu zmieściły się duże porcje potraw.
Pełne bezpieczeństwo
W kuchni zazwyczaj wykorzystuje się wysoką temperaturę podczas przyrządzania posiłków. Dlatego tak ważne jest, aby sprzęty AGD zapewniały wysoki poziom bezpieczeństwa podczas użytkowania. Producenci wyposażają swoje kuchnie gazowo-elektryczne w cały szereg funkcji ochronnych, dzięki czemu ich użytkowanie jest nie tylko komfortowe, ale również w pełni wygodne. Płyty gazowe obowiązkowo muszą być wyposażone w zabezpieczenie przeciwwypływowe gazu, które w razie awarii lub zdmuchnięcia płomienia, od razu odetnie dopływ gazu do palnika. Poza tym wielu producentów w swoich kuchniach stosuje stabilne ruszty, które mają zapobiegać przewróceniu się garnków i wylaniu gorącej potrawy. Nowoczesna kuchnia wolnostojąca ma również tzw. chłodny front. Dzięki niemu drzwi piekarnika są jedynie przyjemnie ciepłe, a nie rozgrzane do bardzo wysokiej temperatury. Ryzyko poparzenia się jest więc naprawdę znikome.
Nowoczesne funkcje grzania
Kiedyś kuchnia wolnostojąca miała służyć tylko do gotowania i pieczenia. Współczesne modele potrafią jednak o wiele więcej, ponieważ posiadają dodatkowe funkcje grzania. Większość kuchni wolnostojących posiada grill elektryczny, dzięki któremu nasze potrawy będą soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz. Przydatna okazuje się również funkcja rozmrażania, która umożliwia szybkie rozmrażanie porcji mięsa w komorze piekarnika. Oprócz tego producenci oferują funkcje przyspieszające nagrzewanie komory, co wpływa również na oszczędność energii.
Nieskomplikowane czyszczenie
We wszystkich kuchniach wolnostojących wnętrze piekarnika może być pokryte emalią łatwoczyszczącą. Jest ona idealnie gładka, co nie sprzyja osadzaniu się na niej zanieczyszczeń. Poza tym wybrane kuchnie mają też funkcję czyszczenia parowego. Dzięki temu, że gorąca para wodna skutecznie zmiękcza zabrudzenia i tłuste plamy, łatwiej można je później usunąć. Wszystkie te funkcje znacznie usprawniają czyszczenie komory i zachęcają do częstszego pieczenia domowych słodkości.