Dzisiejsze piekarniki to wysoko zaawansowane technologicznie urządzenia, które są niezbędne w każdej kuchni. Niezależnie od tego, czy jest się fanem gotowania lub, czy potrafi się gotować, piekarnik zawsze się przydaje. Stwarza możliwość zrobienia pieczeni na obiad, przygotowania deseru lub ciasta, a także wykonania niebanalnej zapiekanki. Wielu ludzi ceni sobie możliwość przygotowania posiłku w ten sposób, ponieważ wiele dań w piekarniku po prostu robi się samo. Nowoczesne piekarniki mają bardzo wysoką funkcjonalność i pozwalają przygotować jedzenie bardzo szybko, a to wszystko dzięki zastosowaniu termoobiegu. Czym on właściwie jest? Wyjaśniamy, jak działa termoobieg w piekarniku i jak go obsługiwać.
Termoobieg w piekarniku – czym jest, do czego służy?
Termoobieg to nic innego jak grzałka pierścieniowa, zwana inaczej wentylatorem, która równomiernie rozprowadza gorące powietrze po całej komorze piekarnika. Dzięki jego zastosowaniu przygotowywane przez nas danie lub ciasto jest wypieczone równomiernie. Włączenie termoobiegu gwarantuje szybsze nagrzanie się piekarnika, a także szybszego zarumienienia pizzy, sera na zapiekance lub ciasta. Termoobieg w piekarniku gwarantuje również krótsze pieczenie, co pozwala na zaoszczędzenie zarówno czasu, jak i energii elektrycznej.
Jak obsługiwać piekarnik z termoobiegiem
Jaki jest symbol termoobiegu?
Pierwszą rzeczą, na którą warto zwrócić uwagę, jest ikona termoobiegu. W piekarnikach mamy możliwość różnych zastosowań grzałki pierścieniowej:
- wentylator zamknięty w kółku – to symbol pieczenia z włączonym termoobiegiem i tylną grzałką. Włączenie tej funkcji uruchamia nawiew i równomiernie rozprowadza ciepło na całej przestrzeni piekarnika.
Wentylator z górną i dolną kreską – to ikona pieczenia przy pomocy termoobiegu i grzania góra-dół, świetnie nada się do pieczenia na kilku poziomach.
- Wentylator z górną linią złożoną z trójkątów – przedstawia pieczenie przy pomocy termoobiegu z włączonym grillem. Świetnie sprawdzi się do grillowania.
- Wentylator z linią powyżej – to znaczek, który przedstawia pieczenie z wykorzystaniem grzałki górnej, które sprawdza się do przyrumienienia potraw.
Jak włączyć i wyłączyć?
Wszystko zależy od modelu piekarnika. Jak ustawić funkcję termoobiegu? Uruchamia się przy pomocy pokrętła, panelu dotykowego lub guzików. Należy wybrać jeden z symboli termoobiegu, w zależności od pożądanych efektów i preferencji. A jak wyłączyć wentylator? Analogicznie do sposobu jego uruchomienia.
Kiedy go używać?
Termoobieg można zastosować podczas nagrzewania piekarnika, aby przyspieszyć ten proces. Pieczenie z termoobiegiem zaleca się do przygotowania dań obiadowych takie jak mięso, ryby, pieczone ziemniaki. Zastosowanie go pozwoli przygotować danie odpowiednio wypieczone, soczyste, chrupiące i osiągnąć najlepsze efekty. Włączenie termoobiegu sprawdzi się również przy przygotowywaniu pizzy, dzięki temu jej spód będzie dobrze upieczony a ser i brzegi zarumienione. Zarumienione będą także różne zapiekanki; makaronowe, ziemniaczane czy lasagne. Można go również włączyć podczas pieczenia niektórych ciast, między innymi bezy.
Zalety stosowania termoobiegu
Termoobieg w piekarniku gwarantuje nie tylko równomierne dopieczenie i zarumienienie potraw. Daje możliwość pieczenia na kilku poziomach piekarnika, dzięki czemu jednocześnie możemy wstawić mięso i warzywa do obiadu co znacznie skraca czas pracy. Podczas stosowania termoobiegu ustawia się niższą temperaturę niż zalecana, co również zmniejsza pobór energii elektrycznej. Ponadto, jeżeli piekarnik ma dodatkowo funkcję DualCook, to stwarza nam to możliwość upieczenia dania głównego i deseru jednocześnie, ponieważ zapachy nie będą się przenikać. W tej kwestii termoobieg również okazuje się niezastąpiony.
Jedną z zalet jego stosowania jest dość nieoczywiste czyszczenie piekarnia. Przy pomocy naczynia wypełnionego wodą i włączeniu wentylatora, brud i przypalenia w komorze staną się podatne na domycie bez konieczności używania ostrych narzędzi czy drucików. Zaoszczędzimy na tym czas i siły.
Termoobieg czy góra-dół?
Nowoczesne piekarniki oferują przeróżne tryby pieczenia. Mamy dostępnych wiele funkcji z użyciem termoobiegu, ale dużą popularnością cieszy się także pieczenie tradycyjne przy pomocy grzałki dolnej, górnej lub obu na raz. Grzanie góra-dół rozprowadza ciepło w pionie i na boki przy pomocy obu grzałek. Jest to delikatniejszy tryb pieczenia, który nadaje się do wypieku np. wymagającego biszkopta, ciast kruchych lub drożdżowych (w tym pieczywa).
Bez wątpienia można stwierdzić, że użycie termoobiegu wspomaga proces przygotowywania wielu potraw, ale równie często używany jest piekarnik bez termoobiegu. Wszystko zależy, od warunków, jakich potrzebuje pieczone przez nas danie.
Termoobieg – piekarnik
Czy warto więc stosować termoobieg w piekarniku podczas pieczenia? W wielu przypadkach, zdecydowanie. Pomijając kilka wyjątków, kiedy nie zaleca się stosowania termoobiegu ze względu na charakter pieczonej żywności. W ogólnym rozrachunku jest on energooszczędny, a także stwarza nowe możliwości podczas przygotowywania posiłków i nie tylko. Warto więc poznać swój piekarnik i jego funkcję i czerpać z nich jak najwięcej.
|
Piekarnik parowy Samsung Natural Steam NV7B4140VAK Rodzaj piekarnika: Piekarnik elektryczny z funkcją pary Kolor: Czarny Pojemność piekarnika: 76 l Termoobieg Natural Steam Czyszczenie parowe Steam Clean Klasa efektywności energetycznej: A+ |
sprawdź cenę |
|
Piekarnik elektryczny Bosch HBG635BS1 Kolor: Srebrny, Czarny Pojemność piekarnika: 71 l Termoobieg Czyszczenie EcoClean Direct 13 rodzajów grzania Klasa efektywności energetycznej: A+ |
sprawdź cenę |
|
Piekarnik elektryczny Gorenje BSA6747A04BGWI Kolor: Czarny Pojemność piekarnika: 77 l Kształt HomeMade Plus Termoobieg Czyszczenie AquaClean Klasa efektywności energetycznej: A+ |
sprawdź cenę |