Jeśli zamiast kuchni wolnostojącej wybieramy płytę do zabudowy, musimy również pamiętać o zakupie piekarnika. Jest on jednym z podstawowych sprzętów AGD w kuchni. Dzięki niemu możemy piec słodkie ciasta czy babeczki, wypiekać domowe pieczywo, a także przyrządzać wykwintne dania obiadowe. Zanim udamy się do sklepu po piekarnik, powinniśmy odpowiedzieć na poniższe pytania. Dzięki temu wybierzemy model, który spełni nasze oczekiwania i sprawdzi się w naszej kuchni.
Interesuje mnie piekarnik elektryczny czy gazowy?
Obecnie na rynku dostępne są piekarniki gazowe i elektryczne. Te pierwsze oferują jedynie ogrzewanie od dołu i od góry, dlatego będą dobrym rozwiązaniem dla osób, które lubią piec potrawy w sposób tradycyjny. Dzięki stosunkowo prostej konstrukcji i braku elektroniki rzadko się psują, co jest ich ogromną zaletą. Z kolei piekarniki elektryczne to nowoczesne sprzęty, które oferują ogromną ilość funkcji pieczenia do wyboru. Są to najpopularniejsze modele, dlatego ich oferta jest bardzo bogata.
Jakie potrawy będę przyrządzać?
Piekarnik powinien być dopasowany do naszych potrzeb. Dlatego przed zakupem powinniśmy zastanowić się, z jakich funkcji grzania będziemy w rzeczywistości korzystać. Pamiętajmy, że każda dodatkowa funkcja podnosi cenę urządzenia – jeśli więc nie zamierzamy z niej korzystać, szkoda przepłacać. Większość piekarników elektrycznych oferuje ogrzewanie górne i dolne, grzanie z wykorzystaniem wentylatora, grill elektryczny, rozmrażanie, a także szybkie nagrzewanie i termoobieg. W bardziej zaawansowanych piekarnikach znajdziemy również funkcję gotowania na parze, rożen, opcję mikrofali, a także możliwość podtrzymywania temperatury i podgrzewania naczyń.
Jak często będę korzystać z piekarnika?
Odpowiedź na to pytanie będzie miała duży wpływ na wybór piekarnika. Jeśli bowiem korzystamy z niego sporadycznie, raz na jakiś czas pieczemy mięsa, a słodkości przygotowujemy tylko na specjalne okazje, w zupełności wystarczy nam model o podstawowych funkcjach. Natomiast osoby, które lubią pieczone potrawy i korzystają z piekarnika kilka razy w tygodniu, powinny zastanowić się nad funkcjami, które zapewnią większy komfort i bezpieczeństwo podczas użytkowania. Jedną z nich są prowadnice teleskopowe, umożliwiające swobodne wysunięcie blachy z rozgrzanej komory piekarnika.
Czy czyszczenie komory piekarnika jest dla mnie problematyczne?
Czyszczenie piekarnika to czasochłonna czynność, która przysparza problemy wielu osobom. Aby ułatwić nam ten proces, producenci stosują w swoich urządzeniach różne specjalne funkcje samoczyszczące. Jedną z nich jest kataliza – w ściankach urządzenia montuje się wkłady katalityczne, których zadaniem jest spalanie zanieczyszczeń. Taki proces czyszczenia trwa cały czas, nawet w trakcie pieczenia, dlatego nie ma konieczności nastawiania dodatkowego programu czyszczącego. Drugą, bardziej wydajną funkcją czyszczącą jest pyroliza. Wykorzystuje ona bardzo wysoką temperaturę (około 500°C), by zamienić wszystkie zabrudzenia i resztki żywności w popiół. Po skończeniu czyszczenia, wystarczy poczekać, aż piekarnik ostygnie i zetrzeć powstały popiół za pomocą ściereczki.